En sån där tårtbotten du aldrig misslyckas med.

Tårtbotten ala "lika delar" är som det låter, lika delar av allt. Inte exakt allt, men ni fattar. Misslyckas aldrig med detta recept, helt klockrent. Viktigt att man följer de enkla stegen bara! Okej, jag har skrivit väldigt grötigt, men det är lite så jag är. Har försökt förklara så bra jag bara kan, skriv annars och fråga om det är något du undrar. Receptet blev långt, kanske ser krångligt ut, men det är det verkligen inte. 

Tips: Använd gärna bakplåtspapper i springformen, bygg formen högre med hjälp av pappret, och tårtbottnen kommer att växa bättre och hålla sig hög utan att sjunka ihop. Och öppna INTE ugnen de första 30 minuter, det är de kritiska minuterna.

 


Tårtbotten "lika delar"

En form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
En orm på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
En form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg
En form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

2 ägg- grädda ca 25 minuter
3-5 ägg- grädda ca 30-40 minuter
5-6 ägg- grädda ca 45-50


1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram tre glas i samma storlek. Knäck äggen i ett glas, sen fyller du upp glas nummer två med socker lika mycket som äggen. Fyll glas nummer 3 med mjöl lika mycket som i de andra glasen. 2/3 vanligt mjöl och 1/3 potatismjöl. (Potatismjölet gör kakan mycket luftigare och porösare). Blanda ner bakpulvret i mjölet, får ej glömmas! 2. Vispa äggen och sockret på hög hastighet i ca 5-10 min (beroende på mängd), smeten ska precis ha blivit vit och fluffig, då slutar du vispa. När äggsmeten känns bra, så siktar du ner allt mjöl, tar fram en slickepott och vänder ner mjölet ordentligt ner i smeten. Se till att mjölet har blandats riktigt väl, annars kan det gå illa (talar av egen erfarenhet). 3. Smöra formen, sätt gärna bakplåtspapper runt så att det går upp över formen, det får kakan att bli riktigt fin och växer lättare. Sätt in kakan i ugnen, låt den vara inne ca 10 min och sen SÄNKER du graderna till 150 (varmluft), detta gör att kakan snabbt blir porös och växer, större chans att den inte sjunker ihop. Kolla med en sticka lite försiktigt efter ca 30 min, och är den klar så sätt det vilandes under en bakduk på ett kyligare ställe. Hoppas det smakar!