Smarrig lakritskola med turkisk peppar.
Det börjar närma sig jul, och julgodis och liknande, det älskar jag. Älskar det där lilla pillriga, och alla juliga smaker. Choklad, apelsin, kryddor, sjärnanis, kanel, mint, lakrits etc. Det går att göra så mycket, men just lakrits, det är helt enkelt en favorit. Så att göra detta julgodis, var självklart.
Denna kola är superenkel att göra, och väldigt uppskattad av lakrits fantaster. Denna kola ska jag bjuda på till jul. Jag skar kolan i bitar, och klädde in dom med smörpapper. Då håller dom sig jättebra i frysen. Bara att ta fram och tina. Men det blev massor över, så jag har såklart här en liten burk med inslagna karameller här på vardagsrumsbordet, dom lär ta slut på nolltid ;)
Denna kola är superenkel att göra, och väldigt uppskattad av lakrits fantaster. Denna kola ska jag bjuda på till jul. Jag skar kolan i bitar, och klädde in dom med smörpapper. Då håller dom sig jättebra i frysen. Bara att ta fram och tina. Men det blev massor över, så jag har såklart här en liten burk med inslagna karameller här på vardagsrumsbordet, dom lär ta slut på nolltid ;)

2 dl turkisk peppar (lätt krossade, smälter ändå).
3 dl muscovadosocker (går även bra med vanligt socker ifall man inte har)
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk kakao
En kökstermometer
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull (spara 1/2 turkisk peppar till strössel). Låt det koka upp till 120 grader eller tills det klarar kulprovet. 2. Förbered en form 15x20-15x25 (beror hur tjock kola du vill ha, jag gilla ganska tjocka bitar) klädd med bakplåtspapper. Ställ in i kylen och låt det svalna lite, men inte helt. Ta ut igen och strössla över turkisk peppar, och tillbaka i kylen för att svalna helt. 3. Skär sen i bitar, ät några själv och vira in resten i smörpapper.
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk kakao
En kökstermometer
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull (spara 1/2 turkisk peppar till strössel). Låt det koka upp till 120 grader eller tills det klarar kulprovet. 2. Förbered en form 15x20-15x25 (beror hur tjock kola du vill ha, jag gilla ganska tjocka bitar) klädd med bakplåtspapper. Ställ in i kylen och låt det svalna lite, men inte helt. Ta ut igen och strössla över turkisk peppar, och tillbaka i kylen för att svalna helt. 3. Skär sen i bitar, ät några själv och vira in resten i smörpapper.
Kommentarer
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
mumms
Postat av: Sara ☮
Jösses ... SÅ GOTT! :D
Postat av: a n n i k a
Mumsigt :D
Trackback