Att starta en surdeg.

Att baka surdeg är inte krångligt, men du behöver en grund. Det är den som ser till att dina suregsbröd kommer att jäsa! En surdegsgrund kan stå i rumstemperatur hur länge som helst, så länge den matas 1-2 ggr/vecka. Mängdangivelser kan dock bero på. Varje surdeg är unik och mjölets uppsugningsförmåga kan variera efter säsong och sort (rågmjöl behöver till exempel mer vatten än vete). Använd gärna två eller tre olika sorters mjöl i din surdeg så ökar du chansen att få en levande bakteriekultur. 

 

Dag 1
En stor och rymlig glasburk, helst rymma 0,7-1 liter.
0,5dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
Vatten

Dag 2
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
1 dl vatten

Dag 3
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
1 dl vatten

 


 

Dag 1

Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. Istället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter.Tillsätt 0.5 dl vetemjöl och 0.5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tillsdu får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.

Dag 2
Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

Dag 3

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0.5 dl vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt

Dag 4

Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen. Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback