Chokladtårta med chokladcremeaux, mjölkchokladsmörkräm och hallon.
Tips. Montera gärna tårtan 1-2 dagar innan den ska ätas, så den fåt gotta till sig lite och inte bli torr.
(Recept på tårtbottnarna finns i arkivet under samma Kategori)
Smörkrämen (dekorering och lite fyllning)
300g mjölkchoklad
450g rumstempererat osaltat smör
1 msk vaniljsocker
4-5 äggvita
2,5 strösocker
1 nypa salt
1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. 2. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. 3. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.
Chokladcremeaux (fyllning)
200g mörk choklad 64%
0,5 dl strösocker
4 st äggula
1 3/4 dl grädde
1,5 dl hallonpuré
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. 2. Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke. 3.Häll tillbaka i kastrullen och på låg värmen under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite, och häll det över chokladen. 4. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller minst 4 timmar.
Monteringen
1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln. Lägg gärna ett tunt lager med smörkräm över tryffeln 2. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp! 3. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter. 4. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet. 5. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren. 6.Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna.